EDITORIAL

Alexis Dutertre
Ambassadeur de France en République tchèque

Zpět na program

Vážení milovníci francouzského filmu,

po dvaceti dvou letech v krásných pražských i regionálních kinosálech se bude 23. ročník Festivalu francouzského filmu konat poprvé online. Bude tak dostupný všem divákům v České republice ve formátu přizpůsobeném mimořádné situaci, kterou teď všichni prožíváme.

Festival francouzského filmu organizovaný od svého počátku ve spolupráci s Unifrance vznikl z přání propagovat francouzskou kinematografii ve střední Evropě a s cílem podpořit distribuci francouzských filmů v českých kinosálech. Díky všem profesionálům, kteří vložili do našeho konání svou energii, své dovednosti a svou důvěru, se tato filmová přehlídka stala svátkem, který si nenechá ujít žádný milovník francouzského filmu.

Tento rok vám nabízíme zcela nový formát. Díky naší spolupráci s platformou Dafilms.cz se během festivalového týdne od 19. do 25. listopadu můžete těšit každý večer, vždy ve 20:30, na jeden výjimečný francouzský film. Festival zahájíme exkluzivním dokumentárním snímkem Aznavour a jeho svět, který přináší intimní pohled do života tohoto velkého šansoniéra.

Samozřejmě bude chybět červený koberec, blesky fotoaparátů, šepot v sále a sdílené emoce před velkým plátnem. Francouzský film se ale přesto ve své rozmanitosti usídlí u vás doma a s nadhledem tak překoná současná omezení. Režiséři budou vašimi virtuálními hosty a ve speciálních videozdravicích vám poděkují za vaši diváckou věrnost.

Rád bych touto cestou poděkoval všem našim partnerům a distributorům, kteří přijali letošní výzvu a umožnili nám nabídnout vám toto výjimečné filmové setkání prostřednictvím onlinové verze Festivalu francouzského filmu.

Přeji všem krásné filmové zážitky!

Alexis Dutertre
Velvyslanec Francie v České republice